Tweetalig onderwijs (TTO)
Het Wateringse Veld College biedt naast de reguliere havo- en vwo-opleiding ook een tweetalige havo- en vwo-opleiding aan.
De opleiding tweetalig onderwijs betekent dat in de onderbouw, bij een reeks van vakken, Engels de voertaal is. Tenminste 60% van het totale aantal lessen in de onderbouw wordt op het tto in het Engels aangeboden. Het tto-programma draait om drie pijlers: taalvaardigheid, wereldburgerschap, en persoonsontwikkeling.
Een cruciaal onderdeel van tto is de Europese en Internationale Oriëntatie (EIO): het verwerven van kennis over de Europese Unie, het Europees burgerschap en het internationale burgerschap. Dat gebeurt zowel in de lessen als daarbuiten door uitwisselingsprogramma’s, studiebezoeken in het buitenland, gasten uit verschillende landen en internationale contacten.
Het Nuffic bewaakt de kwaliteit van het tweetalig onderwijs. Het Wateringse Veld College is in 2018 opnieuw door het Nuffic gecertificeerd als TTO Junior School voor havo en vwo.
Wanneer leerling kiezen voor tto volgen zij het normale onderwijsprogramma met extra lesuren Engels. Daarnaast moeten zij het Engels als instructie- en omgangstaal leren beheersen. Om deel te nemen aan tto op het Wateringse Veld College vragen wij de leerlingen een intaketoets te maken. Deze toets wordt gebruikt om een indicatie te krijgen van het Engelse niveau van de leerlingen. Zo kunnen we inspelen op de behoeften van elk kind en gerichter begeleiding bieden.
Eén van die voorwaarden voor het volgen van de tto-route is dat een leerling een flinke dosis doorzettingsvermogen bezit en zélf gemotiveerd is de uitdaging aan te gaan. Voor toelating tot de TTO-havo/vwo-brugklas moet een leerling minimaal een volledig havo- of havo/vwo of vwo-advies hebben gekregen van de basisschool.
In het derde leerjaar nemen de tto-leerlingen ter afsluiting van het Junior programma deel aan het Cambridge examen FCE (First Certificate in English). Hiermee tonen zij aan het vereiste ERK (Europees referentiekader) B2-niveau voor Engels te beheersen.
In het vierde leerjaar vwo-tto wordt een oriëntatie gegeven op het IB-programma (International Baccalaureate) voor het vak Engels. Vanaf het 5e leerjaar vwo-tto wordt het IB (International Baccalaureate) programma English Language and Literature A standard en higher level aangeboden. De havo-tto leerlingen starten in het 4e leerjaar met het IB programma English Language B higher level. Aan het einde van een geslaagde schoolcarrière heeft de tto-leerling dus een havo- of vwo-diploma, een Cambridge FCE Certificaat én een IB Certificaat Engels. Het IB programma is een internationale standaard voor universiteiten (en ander hoger onderwijs) over de gehele wereld.
In een tto-klas gebruiken de leerlingen Engelstalige leer- en werkboeken en leermiddelen en zijn er uitwisselingen en excursies en Engelstalige activiteiten. Er zijn aan een tto-klas daardoor meer kosten verbonden. De school draagt zelf een groot deel van die extra kosten. Aan de ouders vragen wij een extra bijdrage, naast de algemene vrijwillige ouderbijdrage. Het bedrag is voor dit jaar vastgesteld op € 300,- per leerling per jaar. Daarvan worden de kosten voor de studiereizen, uitwisselingsprogramma’s, examens, workshops en andere activiteiten betaald.